Výsledek minulých anket |
SB a MMF by se měly
zrušit (100)
změnit se od základu (125)
změnit svoji politiku (48)
změnit management (1)
zůstat takové, jaké jsou (173)
|
Považujete nápad uspořádat v Praze vyroční zasedání SB a MMF za
skvělý (115)
dobrý (27)
normální (38)
hloupý (38)
škodlivý (120)
|
|
|
RE: Globalizace a moc |
Autor: environmental
Datum:
Zatím si svůj názor stále utvářím a hledám správnou cestu snad pro lidstvo, i když samozřejmě vím, že můj názor není tolik důležitý. Je faktem, že čím více se dovídám o ekologii a vývoji lidského společenství, tím více nacházím překážek, které spočívají ve spolupráci nebo spíš v neposchopnosti zemí spolupracovat a skutečně jít za vizí, jež byla na prvopočátku.(Montrealský protokol, Kjóto, Rio de Janeiro, Stockholm,...). Občas mi dokonce připadá, že se globalizace a s ní spjatý vznik nadnárodních společností, podobá tak trochu komunismu, kdy dobrá byla sice počáteční myšlenka, ovšem provedení značně pokulhávalo a prosazovala se moc jen určitých vybraných jedinců (skupin). Ostatním se házely drobky (viz. drobečková politika v ČR).
Ale jak jsem napsala již na začátku, názor si neustále utvářím a článek Milana Valacha mi k tomu také dopomohl.
Milan Valach napsal(a):
-------------------------------
Ve svém textu se chci zaměřit na jeden z aspektů globalizace, který zde dosud nebyl dostatečně zkoumán, aniž bych si ovšem činil nárok na jeho vyčerpávající analýzu. Je to otázka moci a její nové distribuce v souvislosti s globalizačními procesy.
Nejprve je však nutné jisté upřesnění. Není žádná globalizace vůbec! Globalizace neexistuje jako jakýsi neutrální soubor procesů, v jejichž důsledku dochází ke zkracování času, vzdáleností a růstu vzájemné závislosti jednotlivých regionů atd. Ve skutečnosti se jedná o proces v rozhodující míře poznamenaný nebývalou koncentrací moci na straně nadnárodních společností, a to tak velkou, že jejich moc přesahuje moc většiny národních vlád. Jak shodně konstatují Bauman (Globalizace) i Giddens (Třetí cesta), relativně demokraticky volené vlády jsou efektivně schopny rozhodovat o stále menším počtu stále méně významných věcí.
Jednou z možných reakcí na tuto situaci jsou pokusy o vytváření nadnárodních seskupení typu EU. Ty....
|
|
Téma |
Autor |
Datum |
|
Milan Valach |
|
|
Marek Kvapil |
|
|
Daniel Jašš |
|
|
Marian Nevrly |
|
|
Wolf |
|
|
Peter Polák |
|
|
Petr Stolle jr. |
|
|
petr czasch |
|
|
Xavon |
|
|
environmental |
|
|
Táňa |
|
|
x |
|
|
Karel Novák |
|
|
honza |
|
|
Příspěvky porušující zákony ČR nebo podněcující k násilí, rasové či třídní nenávisti bez milosti mažeme. |
|
|
|
|