Výsledek minulých anket |
SB a MMF by se měly
zrušit (100)
změnit se od základu (125)
změnit svoji politiku (48)
změnit management (1)
zůstat takové, jaké jsou (173)
|
Považujete nápad uspořádat v Praze vyroční zasedání SB a MMF za
skvělý (115)
dobrý (27)
normální (38)
hloupý (38)
škodlivý (120)
|
|
|
RE: třídní nenávist ??? |
Autor: Mesfin G.
Datum:
Ahoj Jakube,
Dovolte mi jednu citaci
"No new entity can grow out of colonialism." F. Fanon
Tato věta vystihuje současné ale i budoucí problémy Afriky, které právě souvísí s její koloniální minulostí. Nejde mi o "obviňování," i to by to šlo. Přece Evropa dnes žije v době velkého "vzájemného objevování" "vzájemného odpuštění" atd.. Chci pouze aby si lidé uvědomovali, že kromě jiného i neslychána plošná lhostejnot obyvatelstva nejmenšího ze všech obydlených kontinetů světa vedla v našem století k největšímu barabarství novodobých dějin které se odehrávalo právě v Africe a to ještě před vypuknutím druhé svět. války (to co se odehrávalo na černém kontinetě byly pouze předehry ukazující co čeká lidstvo v budoucnosti, a já to považují jako velké poučení na dnešek! Periferie se šiří a ne Centrum, chudoba přibývá ne balhobyt atd.).
Jinak chápu vaši "sympatii" ke kolonialismu jako cesta k zapojování Afriky do moderního světa s evropským modelem, totíž myslí mnoho lidí. Nezodpověznou otázkou je však jestli to bylo spravný způsob! Můj článek (resp. recenzované knihy) ukazuje, že nikoliv. Jsem toho názoru, že je třeba vyvarovt názorům a postojům, které osvojuji vše vědení a rozmu atd. protože ve skutečnosti jsou ztělesněným hrozivé nemocí posedlostí věcí, mocí atd. a cestou k totalitarianismu.
Pokud se týče "státu" apod. stačí když připomenu slova velkého afrického hsitorika J. Ki Zerba: "African states are like stars which have abandoned the laws of gravity of their original constellation and have become wandering stars, which will remain so unless they can once again find an autonomous direction in their trajectory." Smysluplné obnovení Afriky lze dosahnout pouze znovu objevováním její pošlapané tradice, především v kultuře a jazycích. jak pišu ve svém článku Afrika bojuje i s nechtěnými symboly, jejichž zrod souvisí s koloniální minulostí. Dnes je znovu vyhledáváním místem dobrodějů, obchodníků, podvodníků atd. Je to v jakémsi zakleti, kterého se může jen těžko zbavit jedině rázným odřiznutím. Jinak jak to postihla S. Starnge život lidí byl vždy a je nejistý,..pouze čas je nejdůležitějším prvkem, který umožňuje aby se lidé mohli přizpůsobovat jak mentálně tak fyzicky k novým poměrům. Čas není jen dnes nebo zítra, má i dimenzi minulou, a návrat k ní je často velkým poučením na ten současný či přecházející. Neymslite?
Mesfin G.
|
|
Téma |
Autor |
Datum |
|
Mesfin Gedlu |
|
|
Pavel Korensky |
|
|
udivený čtenář |
|
|
Pavel Korensky |
|
|
cqd |
|
|
Monika Jansová |
|
|
Jakub Kašpar |
|
|
Pavel Korensky |
|
|
Petr Přibyl |
|
|
Mesfin G. |
|
|
Jakub Kašpar |
|
|
Petr Přibyl |
|
|
Pavel Korensky |
|
|
Petr Přibyl |
|
|
Pavel Kořenský |
|
|
Daniel Jánský |
|
|
Mesfin G. |
|
|
xxxxxxxxxx |
|
|
Mesfin G. |
|
|
Pavel Kořenský |
|
|
Mesfin G. |
|
|
Daniel Jánský |
|
|
Daniel Veselý |
|
|
Mesfin G. |
|
|
Petr Přibyl |
|
|
Ľubomír Kukura |
|
|
Mesfin G. |
|
|
Petr Přibyl |
|
|
Ondrej Slacalek |
|
|
Příspěvky porušující zákony ČR nebo podněcující k násilí, rasové či třídní nenávisti bez milosti mažeme. |
|
|
|
|