Autor: Daniel Jánský
Datum:
Již od první své glosy přemýšlím, jak vyklouznout z této diskuse s čistým svědomím. Pokusil jsem se o to po první reakci V.D., ve které mne šmahem přiřadil ke žvanilům. Nepovedlo se, v druhé reakci mi V.D. naznačil, že sděluji matoucí dezinformace, které nebude nazývat lhaním.
Ctěnému kolegovi Kukurovi vysvětlil, že je (dle soudu několika vysokoškoláků) v podstatě debil (ač přímo toto slovo neřekl), ale že raději použije formulaci ne příliš bystrý.
Nechci polemizovat s argumenty, které v diskusi zazněly. Jde mi o formu podání. Agresivita, osočování, absence slušnosti. To jsou znaky, které charakterizují glosy V.D.
A v této souvislosti se zeptám – jak je možné, že v zemi, jejíž obyvatelé rozhodně nejsou nakloněni monstrakcím konaným v Paláci kultury, v zemi, kde z vyšších či nižších pohnutek bohaté nemáme rádi a kde levice s pravicí je půl napůl, že zde se antiglobalizátoři setkali s tak odmítavou reakcí? Ve státě, kde na policii nadává, kdo ústa má.
Nevím, proč tomu tak je. Rozhodně bych nesvaloval vinu jen na TV zpravodajství.
Jsou vidět ti nesprávní lidé? Nebo jsou takoví opravdu všichni odpůrci? Proč mám pocit obrovské emocionality a nulového rozumu z mnoha projevů? Proč nevidím náznak sebereflexe a alespoň náznak připuštění „mohu se mýlit“?
Jsem já tak málo informován? Mám zkreslené vidění?
Nevím, ale rozhodně nejsem sám, kdo takto antiglobalizátory vnímá. Bohužel, mnozí z mých známých šmahem všechny. Berte to, pane Víte Dvořáku, nikoli jako urážku, ale jako podnět k zamyšlení. Jinak budete brán vážně až v okamžiku, kdy budete mít v ruce dlažební kostku, a to byste asi nechtěl.
A tímto se připojuji k předchozí glose.
|
|