Autor: Vít Dvořák
Datum:
Je opravdu dobře, že jste svůj příspěvek nadepsal "Pokřivená logika". O ničem jiném totiž není. Tvrzení, že protestovat proti SB proto, že zavinila smrt stovek lidí stojících v cestě jejím projektům (to slovíčko "údajně", které tam stále cpete, dost uráží památku všech těch mrtvých. nejde o žádné údajně, jde o fakta, která jsou dobře ověřena a že o nich nevíte, je jen Vaše neschopnost) je stejné jako brojit proti leasingovým společnostem kvůli autonehodám, to je skutečně obdivuhodná intelektuální perla, pravý důkaz skvostné logiky. Abych vyloučil možnost, že jsem zaujatý, dal jsem Váš výpotek přečíst několika vysokoškolsky vzdělaným lidem (nejsou odpůrci globalizace ani nic podobného). Co o Vás a Vašem intelektu řekli, to si nepřejte slyšet. Takže se omezím na decentní prohlášení, že Vaše úvaha není příliš bystrá.
Chápu velice dobře, že na světe je mnoho konkrétních problémů. Jenomže na rozdíl od Vás se snažím vidět dál a dohlédnout i na jejich příčiny. U velké skupiny problémů je příčinou nešťastná či přímo zločinná politika SB a MMF. K tomuto názoru jsem nedošel jen já, ale například zhruba několik set vysokoškolských profesorů, našich i zahraničních. Namátkou Noam Chomski, z našich luhů a hájů třeba prof.Kosík, prof.Keller, doc.Mezřický, doc.Mucha a mnoho dalších. To není nějaká chiméra pouličních levicových vandalů, to je prostě prokazatelný a prokázaný fakt. Dalším faktem je, že ačkoliv jsou obě instituce na tyto skutečnosti opakovaně upozorňovány (doporučuji prostudovat např. závěry Meltzerovy komise pro americký Kongres), není patrná žádná snaha (kromě rétoriky, která se ukazuje už několik let být jen planými sliby) o reformy, které by vedly k odstranění těchto skutečností. Obě instituce si naopak počínají stále destruktivněji. Nezávislý audit objednaný právě SB např. prokázal, že opatření obou institucí napomohla hlavní měrou k akceleraci asijské ekonomické krize v minulých letech. Nebyla sice přímou příčinou, ale celou krizi prohloubila a prodloužila. A tady už není místo jen pro odstraňování konkrétních problémů, jak píšete Vy. Tady je třeba řěšit systém, který je zaviňuje.
Rád budu pokračovat s Vámi v další diskusi, ale bylo by vhodné, kdybyste vykazoval alespoň minimální znalosti problematiky, o ktéré děláte tak dalekosáhlé závěry. Zatím jste mě nepřesvědčil, že vůbec víte o čem píšete.
|
|