Autor: Helena
Datum:
Ahoj Honzo,
myslím, že Bible není bezcenná, když se na ni podívám z jednoho hlediska . jak Starý, tak Nový zákon jsou obrazem společnosti, ve které toto dílo vzniklo. Jsou však i obrazem každého z nás, protože ukazují na modelech, jaké jednání vede k jakému výsledku. Člověk si může říci - budu-li jako Abrahám, budu žít tak jako on a přivede me to tam, kam to přivedlo jeho. Budu-li žít jako Jidáš, skončím jako on. A dokonce budu-li jako Ježíš, zcela jistě skončím jako on. Člověk si prostě může vybrat, s kým se v Bibli ztotožní a funguje to naprosto přesně. Bible je cenná, když si člověk promyslí i mezilidské vztahy, které vládnou ve Starém zákoně, které by mohly vládnout v Novém zákoně apod. Bůh není muslimský, židovský, křesťanský - Bůh je jeden a týž, jenom se snažíme ho uchopit, poznat, popsat, bohužel někdy i ovládnout. Už před lety jsem pro sebe pochopila, že je to můj otec (rodiče?), že můj vztah k němu je vztahem nedokonalého a nezralého dítěte k dokonalému rodiči, který mě nikdy neopustí, je stále se mnou , má mě rád, ale já mu moc nerozumím, protože občas dělá věci, které se mému dětskému chápání zdají nadlidské. Přesto ho mám ráda a snažím se s ním mluvit, protože mi občas připadá hrozně osamělý - jako otec jehož děti stále svéhlavě jdou svou cestou, když on ve své moudrosti vidí, že ta cesta není dobrá, protože se od něho vzdalují, místo aby se přibližovaly.
|
|