Autor: Jan Borovička
Datum:
Ahoj Heleno,
děkuji za reakci (a za podpis). Moc pěkně se to čte. Nicméně X (jak velké, to je otázka) lidí se považuje za křesťany a SKUTEČNĚ nečiní ve svém životě ani náznaky jednání, které jsi (velmi pěkně) popsala.
Nelze zpochybňovat samé základy nebo podstatu víry jen na základě toho, že lidé jsou blbci - včetně mé vzácné osoby; na tom trvám... Jenom nechápu, jak je možné (resp. to chápu), že existuje tolik křesťanských proudů s tak rozdílnými názory na mnohé věci a s tak rozdílnými "chápáními světa". Doufám, že se mi někdy podaří podebatiti si na tohle téma s panem I.O.Štampachem.
Pakliže se dá Bible vyložit mnoha způsoby, je de facto bezcenná. (Pokud není jasné, jaký způsob je ten původní, ten božský.) Krom toho jsem kdesi slyšel, nevím, co je na tom pravdy, že byla v průběhu historie několikrát změněna; když se císaři něco nelíbilo, tak se to vymazalo, něco se naopak připsalo apod..
Přesto mnohým debilům nejsou jasné ani tak základní teze (nejspíš jsou příliš obtížné), jako je láska k bližnímu. V Irsku se jsou schopni křesťané mezi sebou zabíjet. Je jasné, alespoň podle současného výkladu Bible, že do pekla přijdou všichni tihle bojovníci - nebo mají alespoň to teplé místěčko v Ráji vážně ohroženo. Znepokojivé je, že neomylný otec jedné z těchto náb. skupin sedí na svém trůně, místo aby šel vlastním tělem a autoritou (!?) mezi davy šířit pravdu (která není relativní, ale jedniná, jak mnozí praví). To by bylo hrdinství a skutečný čin. (Také by tam mohl dojet vlakem a bos, to už bych chtěl ale moc... neodpustil jsem si tuto poněkud jedovatější poznámku.)
Ačkoli se považuji za "nevěřícího", jistě jsem SILNĚ determinován touto, a tedy křesťanskou kulturou. De facto jsem "křesťan". Veškeré moje názory a samotné chápání světa se odvíjí od tohoto faktu. Obyvatelé Tibetu chápou svět, myslí, píšou a mluví DOCELA jinak. Mnohé způsoby přejali obyvatelé Asie od nás, podle některých by např. Čína nedokázala vyvinout vědu, tak, jak ji nyní zná, protože ta neodpovídá přirozenému čínskému pohledu na "realitu".
Jsem malý človíček, který málo ví, má málo zkušeností, ale považuje se za slušného, který se snaží jenom žít. Moje svoboda je nedotknutelná a začíná tam, kde končí svoboda druhého. Tamtéž končí. Nicméně jsou lidé, a je jich mnoho, kteří mě denně šikanují. Hrozí mi vězení. Moje knihy jsou cenzurovány a pro "obscenitu" nesmějí vycházet. Nesmějí vycházet, protože obsahují názory, které se neslučují s názory současných politických a náboženských vůdců, ale které nikoho neohrožují. Jenom nevyhovují současným kulturněpoliticko-náboženským požadavkům. Jenom se štěstím nejsem považován za morální zrůdu, protože chápu lásku většinově (96%). Moje děti se ve škole musí učit věci, které věda vysvětluje jinak. O tom, jak je vysvětluje, se nesmějí dozvědět.
Myslím si, že všechny formy života jsou si rovny. Myslím si, že život je pouze vysoce samoregulovaná chemická reakce. Proč tady probíhá, jestli je bůh židovský, křesťanský, muslimský, indiánský, jiný - nevím. V mé realitě je Země kulatá. V realitě jiných nebyla, možná není. Nicméně - realita je jen pro lidi, kteří nejsou schopni vyrovnat se s drogou...
Jan Borovička
|
|