Autor: Milan Horák
Datum:
Milý pane Kořenský,
chválíte mne zbytečně, protoľe jako pečovatel o postiľené jsem pracoval jen rok a půl (chtěl jsem tu oblast poznat, byla to praxe s plným penzem práce a souběľným studiem speciální pedagogiky). Mé současné povolání byste totiľ asi tolik nechválil -- stal jsem se farářem, protoľe jsem přesvědčen, ľe prvním krokem ke změně společnosti musí být změna jejího hodnotového systému, a ve své profesi na tom mohu optimálně pracovat (mohu Vás ovąem uklidnit -- od státu nedostávám ani korunu, ale ľiji z dobrovolných příspěvků svých věřících).
Z financování mého ľivobytí vidíte, ľe s Vaąím bodem 2) bych velmi souhlasil. Myslím si, ľe by bylo moľno rozdělit rozpočtové výlohy do tří skupin: Záleľitosti, kde se nemusí přerozdělovat přímo a kde by bylo záhodno jen zcela dobrovolné financování (např. náboľenství); záleľitosti podporované přerozdělováním, ale ponechané svobodě (kupříkladu ąkolství, protoľe nemůľete čekat, ľe lidé, kteří ąkolství více vyuľívají, t.j. mají více dětí, by měli také více peněz na ąkolství); záleľitosti uznané společenským konsenzem jako spolěčensky potřebné a zárověň nedílné (to by mohla být armáda z Vaąeho příkladu, by» já osobně jsem zarytý pacifista).
K Vaąemu bodu 1) vidím klady a zápory, ale musím doznat, ľe o této speciální formě jsem zatím přílią málo přemýąlel. Spíąe by se mi líbil model, který prosazuje hnutí za přímou demokracii, které znám z Německa: Sebere-li se v určité době Xtisíc podpisů, musí se parlament otázkou zabývat. Sebere-li se Ytisíc podpisů, musí se vyhlásit referendum.
Referendum je tedy aľ třetím krokem, coľ zvyąuje při hlasování.
Jináč: Zaloľil jsem novou diskusi nazvanou "Teze k uspořádání společnosti". Tyto otázky bychom tam mohli přesunout, protoľe uľ dávno nejde jen o NGO a finančníky.
Zdraví
Milan Horák
|
|