Autor: Milan Horák
Datum:
Mily pane Korensky,
nevim, zda jste naprosto naivni, nebo zda vedome pisete nepravdu. Predstava, ze vetsina lidi si sve bohatstvi zaslouzila osobnim usilim, je totiz neudrzitelna, kdyz se na vec podivate skutecne nezaujate. Pokuste se podivat se mnou:
Kdyz se nekdo narodi v Nemecku jako nemecky obcan, nevystuduje zadnou skolu, protoze bude liny studovat, bude liny pracovat a bude zit jen ze socialnich davek, bude mit mesicni prijem odhadem 300x vyssi, nez pilny obyvatel Zambie, ktery pracuje na svem policku od slunka do slunka.
Clovek, ktery se narodi v Cesku do chude rodiny na venkove, ma horsi pristup ke vzdelani, napr. protoze rodice nejsou schopni ho podporovat behem studii a pomoci mu platit nemale vylohy na bydleni ve meste, kde se nachazi vysoka skola (a na uplatky pro prideleni koleje take nemaji). S horsim vzdelanim ma vsak okamzite horsi moznost uplatneni.
Daly by se jmenovat dalsi a dalsi priklady.
Tim, ze se clovek narodi v urcity cas v urcite zemi a v urcite rodine, jsou v drtive vetsine pripadu dany jeho zivotni vyhlidky i ramcove hranice jeho budouciho bohatstvi. Syn milionare zpravidla nikdy nebude mit strach o sve denni zivobyti, i kdyby byl naprosto liny a neschopny, a i pri naproste neschopnosti mu penez, ktere tatinek vhodne ulozil, stale pribyva. Naopak syn sberace odpadku ze slumu v Sao Paulu nema sanci na jakykoli vzestup, i kdyby byl genius a nejschopnejsi clovek sveta.
To jsou skutecnosti sveta. Ja se vsak domnivam, ze tyto skutecnosti je mozno zmenit, a ze kazdy z nas muze ke zmene prispet. Ja se proto angazuji. Vy se angazovat nechcete, jste se stavem spokojen. Hreje Vas snad pocit nadrazenosti nad temi "neschopnymi a linymi" cernochy ci detmi z chudych rodin?
Zdravi
Milan Horak
|
|