Autor: Milan Horák
Datum:
Milý pane Chmelaři,
podsouváte mi věci, které jsem neřekl a které si nemyslím -- je to typická metoda zastánců MMF a SB. Neschvaluji násilí a nevyzývám k němu, a "moje" demonstrace byla v neděli a ne v úterý, jak byste mohl vědět, kdybyste si byl přečetl ostatní materiály na tomto sídle. Od násilí se však předem distancoval i INPEG (k němuž já osobně nepatřím) a Ya Basta dokonce jednou zabránila násilnému střetu tím, že ve chvíli, kdy se přes její řady začala prodírat skupinka extrémistů směrem k policejnímu kordonu, usedla a dále je nepustila.
V ulicích Prahy bylo v úterý 10 nebo 20 tisíc demonstrantů, ale nejvýše několik stovek z nich se dopustilo násilí. To je skutečnost, na niž se shodují všichni očití svědkové. Násilníci nebyli celkově organizováni -- organizovány, či spíše sehrány byly jen malé bojůvky. Celkové směry pochodu byly dány plánem demonstrace, násilný útok neorganizoval nikdo.
Už při vpouštění do země a udělování víz začala policejní blamáž. Policie nepustila do republiky mnohé pokojné aktivisty nebo dokonce oficiální hosty nevládních organizací (vízum nedala např. Trevorovi Ngwanemu z jižní Afriky, aktivistovi Jubilee South). V úterý policie nechala ničitele ve většině případů ničit a přes pořetní převahu se jim s dostatečnou důrazností nepostavila, zatímco napadla několik poklidných hloučků, novinářů a jednu rodinu na procházce. Přes hlídkující vrtulník si nevšimla, že tisícovka lidí vylézá přes zeď na plato před hotelem Corinthia. Zkrátka diletantismus na kvadrát. Jak český občan se za takovou policii stydím.
Pokud srovnáváte násilí pár neidentifikovaných bojůvek s činností MMF a SB, buďte si jist, že globální instituce mají na svědomí mnohem více násilí a zvůle. Přesto se ohrazuji proti tomu, abyste zaměňoval násilníky s obrovskou většinou kritiků MMF a SB, kteří se k násilí nesnížili.
Zdraví
Milan Horák
|
|