Autor: Zdeněk Hurák
Datum:
Jako "bezny" obcan nemam dost casu a nakonec i chuti studovat vsechny informace, ktere by asi clovek mel mit, aby mohl "do neceho mluvit". Presto se mi vyrazy jako "odpustte dluhy nejchudsim" zdaji ponekud lacine. Dobra, chapu, ze na transparent by se vic nez jen nejake takove heslo neveslo, ale zacinam mit pocit, ze krome toho hesla uz velka cast "odpurcu" zadne argumenty nema.
Napriklad, jak to chteji udelat, aby si tyhle africke zeme dluhy nenadelali znovu? Jak to udelat, aby znicehonic osviceni diktatori zacali po odpusteni dluhu investovat do skolstvi misto na zbrojeni? Aby tamni urednici, kteri byli doted zvykli na uplatky, slouzili lidem. Aby meli v tamnim prostredi sanci vyniknout ti pracoviti a dobri? Ja mam takovy pocit, ze odpusteni dluhu tohle vubec ale ani trochu neresi. Prece - jestlize nekomu pujcim penize, a on mi je nevrati, tak je to spatne. Muzu prihlednout k tomu, ze ja mam dostatek a on (vlastni vinou) financni tisen, takze se rozhodnu mu ty dluhy odpustit, ale zaroven chci mit jistotu, ze za tyden neprijde zas. Lepe receno, chci vedet, ze mu tim odpustenim dluhu umoznim opravdu znovu zacit, a ze tak ma pomoc byla opravdu efektivni. Jednomu svemu pribuznemu zavislemu na hracich automatech uz ze zasady nepujcim...
No, je mi jasne, ze me otazky nejsou moc originalni, ale ja na ne jeste vazne odpoved v cele te zaplave hesel nenasel...
|
|