Autor: Lubomír Kukura
Datum:
Ďakujem za Vaše pripomienky. Ľutujem, že som sa asi nesprávne vyjadril, voľným obchodom som nemyslel absolútne ničím neobmedzený obchod, ale skôr obchod obmedzovaný len oprávnenými dôvodmi. Určite nie som proti obmedzovaniu z dôvodov právnych, bezpečnosti výrobkov, ekologických predpisov, a aj politických, (Saddám a spol.) príp. ďalších, musia však byť oprávnené. Myslím si, že niektoré návrhy odporcov globalizácie nie sú zamerané na obmedzenie obchodu a kontrolu z vymenovaných dôvodov, ale skôr chcú meniť svet a obmedzovať obchod z dôvodov ideologických (ich oprávnenosť je pochybná). Zmiešavaním príčin a následkov robia v povedomí ľudí škodu, aj keď si to asi neuvedomujú. Pokiaľ by bojovali proti konkrétnym dôsledkom globalizácie, asi by mali vo veľa prípadoch nielen moju podporu, ale aj podporu väčšiny ľudí, v skutočnosti heslá o potreba boja proti globalizácii, alebo proti nadnárodným spoločnostiam znižujú vážnosť potreby riešenia niektorých problémov, (myslím, že momentálne hlavne v ekologickej oblasti) a sú v podstate kontraproduktívne.
S pozdravom
Ľubomír Kukura
|
|