Autor: Pavel Mach
Datum:
I přesto si stále myslím, že Čechům je něco společného. Samozřejmě tedy i mně . Určitě to není "Švejkovství", například proto, že nemám rád Švejka , taky to nejsou zlatý český ručičky, ani neplatí, že co Čech to muzikant. Němce ani Angličany neznám a tak bych o nich nemohl nic kategoricky tvrdit. Tedy ani to, že jsou němci puntíčkáři pověstní svým smyslem pro pořádek, ale ani, že jsou "Švejci", protože mají ve své řeči synonyma. (A taky proto, že nemám rád Švejka). Stejně bych o Britech netvrdil, že jsou studený suchaři, co neumí vařit.
Na druhou stranu : je pro mě nepochopitelné, že si Karel IV. vybral Prahu za svoje sídelní město. Se všemi českými pány kolem sebe. Už Karel IV. si stěžoval na vlastnost společnou českým pánům: Něco se od nich chtělo a byl to problém, pak to slíbili, ale něco za to chtěli. Když to dostali, stále nešli udělat co měli, ale chtěli za to ještě něco. Jinak se nehnuli. Po tolika letech je to pro mě čerstvý obraz českých pánů.
Nicméně jsem neměl ve vsém předchozím příspěvku v úmyslu psát o Češích obecně, ale o bolesti většiny příspěvků: totiž "…Články o globalizaci a k ní připojené mě opravdu zaujaly. Bohužel jsou pro nějakou širší argumentaci téměř nepoužitelné, protože téměř neobsahují odkazy či zmínky o místech, kde se dá dané tvrzení ověřit, množství jsou uváděna abstraktně, jako bychom neuměli počítat. (1,2,3,4,mnoho,......)"
I já bych nejspíš měl strach zveřejnit něco nepodloženého. Ale risknu to, abych ukázal o co my jde : zdá se mi pravděpodobné, že sportovní obuv pro firmu Adidas šijí mimo jiné političtí vězni v Číně : proč?
a) na botách je made in china
a) ve 100+1 vyšel článek o tom, jak sama Čína nabízí levnou pracovní sílu svých prac. táborů západním firmám
c) i kdyby to nešili konkrétně pol. vězni, je to podpora režimu, který zjevně porušuje lidská práva (například svou kontrolou porodnosti , který vede i k nedobrovolným potratům. viz. svědectví konkrétních lidí v časopise KMS : křesťanská misijní společnost - Život víry)
No , to jen tak k vašemu naštvání.
Pro "Želvu" :
Vysvětlení "…9000C ... posledni 0 ma byt IMHO znak pro stupne, neco jako 900 oC - zni to logicteji :-) ??? "
zni skutečně logičtěji. Jste vy autorem citovaného článku ? Pokud ne, proč si myslíte, že to tak má být, ze to tak vidí i autor, pokud ano: proč jste to tak nenapsala ?
Závěr: včera jsem se bavil s pastorem o článcích o globalizaci na internetu. Jenom mě upozornil, že jsou v životě křesťana důležitější věci, než boj s globalizací. Měl pravdu. A proto, ostatně tahle sekce se jmenuje "Křesťanská civilizace a globalizace " bych Vás chtěl upozornit na jednu vskutku globální věc :
Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný.
Bible, Jan 3,16
Pavel Mach
|
|